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Helsinki,  
D(2009)  
 

 
 
 
Subject: ECHA/2009/39: Multiple Framework Contract with reopening of competition 

and division into lots for external service provision for development, studies, 
support of information systems and security, awarded through an open 
procurement procedure 

 
 
 
CLARIFICATIONS 33 
 
 

33.1 Project Selection Criteria (Specifications, page 117 of 171, chapter 5.3.3). 
 
Question: 
One of the required technologies to be included in Lot 1 project references is Oracle 
Weblogic. Could you please confirm that for projects executed within 2007 or 2008 this 
technology is identical with BEA Weblogic? 
 
Yes, this technology is identical with BEA Weblogic. 
 

33.2 Specifications, 5.3.1 – Selection Criteria 1.1, page 105 of 171 “Minimum average annual 
turnover for the last three financial years” 
 
Questions: 
a) According to our understanding the minimum average turnover refers to the group of 

Tenderers’ (in case of a joint offer) aggregated financial turnover. Please confirm. 
 
In case of a joint offer the minimum average turnover refers to the group of Tenderers’ 
aggregated financial turnover. 
 
b) We understand that the requirement for the financial turnover refers to the average annual 

turnover over the last free financial years, meaning that a Consortium having for example 
an aggregated turnover of €20.000.000 for 2006, €25.000.000 for 2007 and €45.000.000 
for 2008 for Lot 1 fully covers this selection criterion. Please confirm. 

 
We confirm that your interpretation is correct. The requirement for the financial turnover 
refers to the average annual turnover over the last three financial years 2006, 2007 and 2008.  
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c) Given that a Consortium has average annual turnover 31M for the last three years, could 
this Consortium participate in all Lots or the average annual turnover for the Consortium 
should be the aggregated threshold for the Lots that intends to participate? 

 
If a Consortium submits an offer for several lots the required minimum average annual 
turnover per lot is not cumulative. For example, if an offer is made for all Lots the required 
minimum average annual turnover is 30 000 000 Euros. 
 

33.3  2.2.2.3 Section Three: Financial Proposal 
“Tenderers must use the financial form (45- See Section 5.2.3) to formulate their financial 
bid” 
 
Questions: 
a) It is a reference to section 5.2.3 from the financial form. We understand that this is a 

clerical error and the correct reference is to Section 5.2.4.2. Please confirm. 
 
The footnote should refer to 5.2.4.2. The form is available on page 102 and following. 
 
b) We understand that the financial offer must include ONLY the completed table (for the 

relevant Lot) of Section 5.2.4.2.1. ECHA has no provided any other template. Please 
confirm that our understanding is correct. 

 
The financial form provided in section 5.2.4.2 of the Specifications must be used by tenderers 
to formulate their financial bid for the relevant lot. 
 
c) We understand that the Tenderer must provide only daily rates for onsite and offsite 

services per profile. Please confirm that our understanding is correct. 
 
The Tenderer must provide the unit price per person-day for onsite and off-site services per 
profile required for the lot for which a tender is submitted. 
 
d) In Section 5.3.4 table Financial award criteria, there is an indication for each lot 

“weighting (1 to 10) except of Lot 1 where the indication is (0 to 10). We understand that 
the meaning of these indications is that the proportion of some profiles is lower to 1. 
Nevertheless, the proportion of the Junior Web Developer in Lot 4 is also lower to 1. Can 
we assume that this is a clerical mistake and the correct indication for Lot 4 is (0 to 10). 
Please clarify this. 

 
This is a clerical error: the weighting indication of Lot 4 and Lot 2 should be also from 0 to 
10, and not 1 to 10 
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33.4 SPECIFICATIONS, section 5.3.2.1.2 General Expertise Requirements, Web Designer 
Developer, Web Developer, Junior Web Developer, page 110 and 111 of 171 – “Successful 
training at a specialized institute on the products used for web development at the agency.” 
 
Questions: 
In the cases of Junior Web Developer, Web Developer and Web Designer Developer, is Sun 
certificate for Java training considered as appropriate and sufficient certificate on the products 
used for web development at the Agency?  
 
Yes, this certification is appropriate and sufficient. 
 

33.5 Specifications, 5.2.4.1.1 – 5.3, “Describe in detail your proposal in the field on 
information systems hosting?”, page 94 of 171. 
 
Questions: 
Could you please clarify whether this question refers to provision of studies related to IS 
hosting or actual hosting of IT applications and systems by the contractor? If the first is 
correct, there is an overlap with document 5.5, where Tenderer are requested to provide their 
proposal for technical studies, which includes IS hosting. 
 
Question 5.3. refers to the provision of studies in the field of information system hosting.  
 
Question 5.5. refers to the methodology of producing studies in the Information systems field 
as such. 
 

33.6 Specifications, 5.2.4.1.1 – 7.1, “Describe in detail your proposal in the field of 
information systems support (distinguishing on-site and off-site support)?”, page 98 of 171. 
 
Questions: 
Regarding the provision of support in the context of Lot 4, we would appreciate your 
clarifications on the following subjects: 
a) Are Lot 4 contractors responsible for the 3rd level of support – corrective maintenance of 

systems, i.e. the correction of bugs found by users or will such requests be forwarded to 
the Lot 1 contractor (or any other contractor responsible for the development of the 
contract)? 

 
Corrective maintenance will be carried out by the lot 1 contractor. 
 
b) Is evolutive maintenance within the scope of Lot 4 framework contract? 
 
No 
 
c) Will Lot 4 Contractors undertake the responsibility for the warranty of the Agency’s 

information systems? 
 
No 
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d) In case a Tenderer is in position to provide all required types of support both on-site and 
off-site (eg, helpdesk running either at the contractor’s premises or at the Agency’s 
premises), could you confirm that it is acceptable to describe its proposed approach and 
state that it is applicable for both on-site and off-site services? We refer here to the 
requirement for “distinguishing on-site and off-site support”. If such an approach does 
not thoroughly meet the needs of the Agency, please elaborate on this requirement. 

 
Yes, you may specify that you propose the same approach for both on-site and off-site 
services. 
 

33.7 Specifications, 5.2.4.1.1 – 7.2, “Describe in detail your proposal for information systems 
user training (distinguishing the training in the Agency’s premises and in your premises).?”, 
page 98 of 171. 
 
Question: 
Does Agency foresee the organisation of training sessions for its officials at the contractors’ 
premises? 
 
Yes, this is a possibility that should be foreseen. 
 

33.8 Specifications, 5.2.4.1.1 – 7.4, “Describe in detail your proposal for the management in 
your premises of a site dedicated to the support and promotion of an Information System?”, 
page 98 of 171. 
 
Question: 
Could you please elaborate on this requirement, providing details as regards the following 
points: 
a) Does the term site refer to a website which will be used for the promotion of an IS? 
 
Yes, the term site refers to a website. 
 
b) The question requires, among others, the Tenderers’ proposal for the support of an IS, 

which is also requested under Question 7.1. Is it correct? Are Tenderers allowed to make 
cross reference between the two documents? 

 
Yes, the topic of support appears in question 7.1 and 7.4. You may make a cross reference in 
your answer to question 7.4 to your answer to question 7.1. 
 

33.9 Specifications, 5.2.4.1.1 – 7.5, “Describe in detail how you propose to coordinate 
development communities and integrate the developments to provide an information system 
to the users (assuring that you do not develop the system yourself?”, page 98 of 171. 
 
Question: 
Will Lot 4 – Contractor’s responsibility be limited to the management of inter-related 
development projects and the integration of the various developments or will it also cover 
project management of development projects carried out by other contractors of the Agency? 
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Lot 4 does not cover the project management of development projects carried out by other 
contractors of the Agency. 
 

33.10 Tendering Specifications, Attachment 3, LOT 2 Case Study 1, page 2/3 – “A request for 
a specific sub-task will be addressed to the Contractor to establish a test plan and test lists for 
a release of an application” 
“For each application the Agency will provide the functional specifications, the technical 
documentation and user documentation” 
 
Questions: 
Could you please clarify whether the Case Study involves the production of functional and 
quality tests for one application or for more applications? 
 
Case Study 1 of Lot 2 concerns one application. 
 

33.11 Tendering Specifications, Attachment 3, LOT 2 Case Study 1, page 3/3 – “The 
Contractor must as well give its proposed methodology and a technical proposal, including 
the tools that he proposes to use.” 
 
Questions: 
Could you please provide us with further details on the applications (e.g. type of application, 
technologies used etc.) that the Tenderer will test in the frame of LOT 2 Case Study, so that 
we will be able to assess which is the most suitable tool for the execution of tests? 
 
Further details are not available as this case study stays on a generic level and does not refer 
to a specific example. 

 

33.12 Tendering Specifications - Attachment 3: Case Study 1 – Lot 2, page 1/3, “Request 
Type: Time and Means (TM)” AND 
page 3/3: “since the work will be divided into various sub-tasks (or “Quoted Time and 
Means”), the Agency will provide …” 
 
Question: 
Could you please inform what the correct Type of Request is? Does this scenario refer to a 
Time and Means or to a Quoted Time and Means Request? 
 
This has been answered in a previous clarification published on ECHA website: please refer 
to answer 11.1 
 
For Case Study 1 LOT 2, the request type should read Quoted Time and Means (QTM).One of 
the purposes of the exercise is the distribution of man days across the two profiles and for 
that sole reason a total number of days has been specified in view of comparability of offers.  
Please note that this case study is fictitious and that during the implementation of the 
Framework Contract the total number of man days should be part of the Contractors’ offer. 
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33.13 Could you please confirm that for Time and Means Requests the Contractors will have 
to deliver only the CVs of the persons who will undertake the requested services according to 
the profile requirements of each Request? 
 
Please refer to the description in section 4.13.1.1. “Time & Means orders”. 
 

33.14 
 
Questions: 
a) It is our understanding that the Fixed Price and Quoted Time and Means Requests will be 

performed at the Contractors’ premises. Please confirm. 
 
Fixed Price and Quoted Time and Means Orders are executed outside the Agency’s premises, 
normally at the Contractors’ premises. 
 
 
b) If your answer to the above question is affirmative, could you please explain why the 

place of delivery for the Case Studies of Lot 1 is Helsinki? Is it a clerical mistake or does 
it refer to the delivery of the envisaged tools requested in the Case Studies? Please 
elaborate. 

 
 The place of delivery for the Case Studies of Lot 1 (Helsinki) refers to the delivery of the 
envisaged tools requested in the Case Study. 
 
 
 
ECHA 


